Santa Teresa Retirement Home / BmesR29 Arquitectes

© Amaneceres Fotográficos

BmesR29 Arquitectes rehabilitated and added an addition onto the Santa Teresa retirement home. The existing building was an isolated three story volume that projected westward with a continuous facade in street Pica d’Estats. The addition almost doubled the size of the building due to functional needs of the retirement home.

Architect: BmésR29 Arquitectes
Location: C / Pica D’Estats, 4 – Lleida (25,006). Lleida (Segrià),
Project Team: Xavier F. Rodríguez, Josep M ª Bourgeois
Collaborating Architects: Rosinach Ramon Garriga, Mariona Julià Fabrellas
Contributors: Cristina Gómez Cruz
Builder: Construccions Pallàs, SA
Project Area: 1107.31 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Amaneceres Fotográficos / Joseph Ardiaca Rodríguez, Sofía Gómez Zucaro

© Amaneceres Fotográficos

With such a large addition the architects tried to avoid adding more volumetric variations that would appear artificial. They aimed to have the building read as a single volume. They partly accomplished this by using a protective outer solar system of vertical aluminum louver that solved the old problem of intrusion in the original building. These louvers also shape the interior light and with the continuous neutral floors that unify the home and give prominence to the different inputs of filtered light from the outside.

section
© Amaneceres Fotográficos

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Santa Teresa Retirement Home / BmesR29 Arquitectes" 07 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=125600>
  • mike

    mmmm…cozy.

  • someone thinks

    it looks like a prison,
    complete with hallways, bars and easy to clean.
    the pictures are frightening… as if the architects wanted to say “no future”,- better not for this kind of building!

  • Katsudon

    Balanced use of materials, I like that.

    For the rest: Stop HDR!