Dake Wells Architecture Design Studio / Dake | Wells Architecture

© Architectural Imageworks

Dake |Wells Architecture used the concept of dualities to define the renovation of a downtown loft for their young architectural practice. The dualities they focused on include: enclosed and open, dark and light, raw and refined, box and line.

Architect: Dake |Wells Architecture
Location: Springfield, ,
Project Area: 3,600 sqf
Project Year: 2007
Photographs: Architectural Imageworks

© Architectural Imageworks

With limited means, a partially enclosed box is positioned between existing columns and elevated above the existing floor. Its orientation greets visitors to the studio while blocking views of the workspaces. Frankenstein, a symbol of creativity for the firm, guards the entry gallery.

© Architectural Imageworks

A steel reception desk terminates the gallery and marks the endpoint of a single line formed by the workstations along the eastern perimeter of the loft. A patch of green below and white cloud above reinforce the diagram. Salvaged fluorescent lights are reorganized above the workstations and suspended with polycarbonate sheet to form a single lighting element.

© Architectural Imageworks
© Architectural Imageworks
© Architectural Imageworks

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Dake Wells Architecture Design Studio / Dake | Wells Architecture" 07 Apr 2011. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=124335>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I find it interesting that you always hear Architects say “thinking outside the box”, yet here is a firm that designed a big box to climb inside to do their thinking.

  2. Thumb up Thumb down 0

    We are a couple of students currently working on a concept similar to this, with boxes inside a room.. One of the challenges we face right now is the ventilation of these boxes. while we have the boxes set up inside a defined grid, we want them to be re-/moveable over time, and I was wondering if you guys know which kind of solution they have here with ventilation?

Share your thoughts