ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Erskineville House / Andrew Burns Architect

  • 01:00 - 28 March, 2011
Erskineville House / Andrew Burns Architect
Erskineville House / Andrew Burns Architect, © Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

© Brett Boardman Photography © Brett Boardman Photography © Brett Boardman Photography © Brett Boardman Photography +12

  • Architects

  • Location

    Erskineville NSW 2043, Australia
  • Architects

    Andrew Burns Architect
  • Project Team

    Andrew Burns, Casey Bryant, Nath Rankothge
  • Structural Engineer

    Simpson Design Associates
  • Builder

    Nonda Constandelia
  • Area

    1236.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

From the architect. The Erskineville House consists of the remodelling of a very small inner-city terrace house. At 3.9m wide, the site presented a number of challenges. They key task was to create an enlarged sense of space, despite this limitation. This was achieved by emphasising the available dimensions, length and height, in lieu of the narrow width. A lightwell void is cut into the centre of the plan, creating a surprisingly generous sense of volume within the core of the dwelling. The width is divided into four distinct zones; lightwell, built in seat with void over, walkway with bridge over and stair. This compression of uses creates a dense moment in the centre of the dwelling.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

The bridge creates an unexpected dramatic moment upon ascending to the upper level, gaining views down over the window seat below and to the sky above.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

Timber screens are used throughout the site, typically associated with small garden spaces. Subtle patterns are introduced into the screens, responding to the available views of foliage beyond and the need to screen in particular areas. The gardens are used to create deliberate moments of relief and delight; a small fragrant garden upon entry to the site, lightwell garden in the core, rear garden and upper level ‘bench’ garden outside the upper bedroom, screening views from neighbours and softening the western sun.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography
Cite: "Erskineville House / Andrew Burns Architect" 28 Mar 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/122303/erskineville-house-andrew-burns-architect/>