We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Juvenile Living / UArchitects

  • Architects: UArchitects
  • Location: Overloon, The Netherlands
  • Architects: UArchitects - Emile van Vugt and Misak Terzibasiyan
  • Structural Engineer: Van de Laar Ingenieursbureau
  • Client: Government Building Agency
  • Management Of Construction: RU Bouwadvies – Den Bosch
  • Advisor Installations: Deerns raadgevend ingenieurs
  • Company Of Construction: Bam Utiliteitsbouw - Eindhoven
  • Photographs: Norbert van Onna

© Norbert van Onna © Norbert van Onna © Norbert van Onna © Norbert van Onna

From the architect. Concept

The resoluteness of the world which aims at the interior is partly removed. A new and more intensive interaction with the surrounding nature is aimed at for the youngsters. The open structure stimulates the daily shifts between living, learning and recreation.

© Norbert van Onna
© Norbert van Onna

Site and organisation

The new building for living is situated parallel to the regional public road and contains 4 sectors with 10 youngsters each. In the longitudinal direction the building is organized linearly with bedrooms on the street side with an open view. The team rooms have been placed in the centre.

© Norbert van Onna
© Norbert van Onna

Facades

Some youngsters are staying in this building because they are themselves victim of lover boys or incest. Other youngsters are placed for means of punishment. The building for living area should provide the youngsters a place for protection. It is a temporarily home base for the youngsters. The façade of this home base is constructed with big dark-grey bricks (dimensions 290 x 195 x 90 mm), which express the solid social resistance.

© Norbert van Onna
© Norbert van Onna

The façade towards the street shows an abstract pattern of brickwork with vertical glass openings. Two enormous (maximum glass dimensions) glass openings are contrasting with this mainly closed façade and reveal the communal living rooms.

The building opens up to the other side with the enclosed outdoor spaces. Wooden facades and concrete planes reveal the atmosphere of the interior. The circular element on the south works on the urban scale as a turning point and it shows the entrance.

© Norbert van Onna
© Norbert van Onna
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Juvenile Living / UArchitects" 26 Mar 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/121705/juvenile-living-uarchitects/>