We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Casa na Areia / Aires Mateus

  • Architects: Aires Mateus
  • Location: 7580 Comporta, Portugal
  • Architects: Aires Mateus
  • Collaborator: Humberto Fonseca
  • Client: João Rodrigues
  • Coordinator: Maria Rebelo Pinto
  • Area: 180.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Nelson Garrido

© Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido

From the architect. This project is a response to very specific conditions. Its basis is the recovery of existing wood-masonry buildings, providing the complex with a homogeneous unity under a sloping roof. The design begins with the existing material conditions, depending on their inhabitation potential.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

The brief suggests the renovation of the masonry buildings, adapting them for use as individual rooms, while one of the two wooden volumes is converted into a two-bedroom pavilion and the other is the pavilion for common areas.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

The street entrance emerges through the sandy ground, which is used as a basis for all the constructions. This treated material is spread as paving inside the community pavilion, qualifying the domestic conditions with a sense of natural comfort. The textural continuity of powerful material like sand changes the scale of the interior spaces, making the act of inhabitation a unique poetic experience, fitting for the sort of experience sought for this place.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Casa na Areia / Aires Mateus" 17 Mar 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/119742/casa-na-areia-aires-mateus/>