Hilton Pattaya / Department of Architecture

© Wison Tungthunya

Architects: Department of Architecture
Location: ,
Principals: Amata Luphaiboon, Twitee Vajrabhaya Teparkum
Design Team: Picha Thadaniti, Wipavee Kueasirikul, Sutah Schonrungroj, Atirojt Rojratanawalee, Worawut Oer-Areemitr, Kanin Manthanachart
Lightning Designer: Dazzle Design
Project area: 1,650 sqm
Project year: 2010
Photographs: Wison Tungthunya

© Wison Tungthunya

Department of ARCHITECTURE is responsible for interior design of various common areas for Hilton Pattaya Hotel which includes the First Floor Lobby, the Main Lobby on the 17th floor, the Bar, and various common area and linkage spaces within the building. The hotel is part of a larger multi-used complex located in the heart of Pattaya, overlooking the Pattaya beach.

© Wison Tungthunya

Lobby & Bar

The space for the hotel lobby and bar occupies the 17th floor, high above the bustle of Pattaya beach below. Upon entering the space from one end, as elevator doors open, one would enter a spacious lobby area. The architectural intervention to the entire ceiling plane, with its dynamic wave lines, leads the movement of the visitors towards the seafront beyond. The fabric installation on the ceiling becomes a main feature in the space while simple elements on the ground provide a tranquil atmosphere.

© Wison Tungthunya

At night, strip lighting accents from above the fabric linear pattern. The whole ceiling volume becomes a gentle luminous source of light giving a fine ambient to the overall space.

© Wison Tungthunya

At the end of the lobby space, the bar area is arranged linearly along the building edge parallel to the sea with maximum opening to the ocean view. Backdrop of the bar area lies a wooden wall with alcoves where the daybeds partially tuck themselves into the wall. Oversized and soft furniture provides comfortable and relaxing seating for guests to sink into. A full-wall mirror at the end of the long space doubles the visual length of the bar area.

ceiling plan

Further in front of the indoor bar area is an outdoor lounge space with a large reflecting pond catching the reflection of both the sky and the droplet daybeds and lamps scattered around. From this area the space is opened up to the panoramic ocean vista and gentle sea breeze.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Hilton Pattaya / Department of Architecture" 15 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=119316>

13 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    Beautiful effects. These curve ceiling is becoming pretty common in interior design.

  2. Thumb up Thumb down 0

    My brother suggested I may like this website. He was once entirely right. This submit actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

  3. Thumb up Thumb down 0

    Nice, it’s like an Alvar Aalto Viipuri Library rehash, but even more organic and irregular.

Share your thoughts