Le Preau Couvert / Isabelle Paoli & Pessant Fabien

© Sylvain Mille

Architects: Isabelle Paoli & Pessant Fabien
Location: ,
Engineer: Technisphère
Project area: 300 sqm
Project year: 2009 – 2011
Photographs: Sylvain Mille

© Sylvain Mille

The project consists in the renovation of a versatile hall built in the 1970’s in order to decrease the heating expenditure by four. It is part of a strong willingness to enhance sustainable development by the construction of a building of great environmental performance, of level BBC.

© Sylvain Mille

The building is reconsidered in direct link with its environment. It is covered with boarding out of natural red cedar, mirroring the wooden park which surrounds it. The creation of a broad bay window gives the possibility to benefit fully from the view on the natural areas. It also brings a greater contribution of natural light and a better visual comfort. Sun breakers out of wood are designed to ensure the solar protection of the windows.

plan 01

The installation of a reinforced insulation envelope in the roof and on the vertical walls, the creation of a reception hall, the replacement of the heating installations doubled by a double air flow treatment power station, the repair of the joineries, floors and ceilings, are as many elements which make it possible to improve the thermal, hygrothermic and acoustic comfort for the users.

© Sylvain Mille

The materials used are ecological and easy to maintain: wood fiber acoustic ceilings, resin and rubber floors, laminated wooden walls, aluminum windows and natural wood boarding. The colors and materials were selected to create a soft, friendly and profound atmosphere.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Le Preau Couvert / Isabelle Paoli & Pessant Fabien" 10 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=117516>
  • http://www.ggr-architectes.fr L.Gouwy

    Bravo pour cette réalisation – très propre , exemplaire .

  • F Pessant

    Merci !

    • paoli isabelle

      Merci. C’est sympa, et vous vous doutez que cela me touche…à bientôt!

  • F PESSANT

    Ce projet est Lauréat du Prix d’Architecture Midi Pyrénées 2011.