Las Torres De Cotillas Competition proposal / STL Architects

exterior day view

As a finalist for the Torres De Cotillas Competition, STL Architects shared with us their proposal for the new Auditorium and Arts Center within the future office park. The design is projected to become the key element of connection between the new urban space and the consolidated old town grid. The new building will become a symbolic reference of public activity that will be established around the future office park of Torres de Cotillas, . More images and architects’ description after the break.

plaza del pueblo

Given its proposed location, the new Auditorium and Arts Center is intended to become an inviting activity center that will establish a new connection between the consolidated old town of Torres de Cotillas and the recently designed office park complex.

summer theatre

In order to solidify this connection we propose for the new Auditorium and Arts Center to become a 24-7 activity center. This will be achieved through the creation of an outdoor public agora that will double the activity levels of the originally required program. Located in the upper level of the building, the space will be able to hold concerts, social events and public meetings.

lobby

Due to the current depleted condition of its surroundings the building adopts a decisively introverted architectural expression. However, the austere nature of its exterior facade is balanced by the open, light filled spatial qualities of the interior.

The building’s structure is conceived entirely of concrete. The exterior perimeter walls are designed as a double layer of reinforced concrete. Gravity loads originated by the public space in the upper level are distributed through a series of radial concrete beams forming the horizontal support assembly. Additionally, a series of concentric circular concrete elements form the seating platforms for the upper public space. The interstitial space created between them provide an opportunity for the formation of a continuous clerestory ring that fills light into the large ground floor public spaces.

exterior night view

The seemingly severity of the concrete exterior is softened by the introduction of a series of small, randomly placed penetrations in the wall. These penetrations will be created using a system of solid glass elements embedded within the concrete wall itself. During the day the wall allows light to filter through to the interior of the building while at night time the building presents a very different expression. The small, randomly placed penetrations will glow emphasizing both the building’s role as a community beacon and its condition as a 24-7 activity center.

Architect: STL
Location: , Spain
Project: Torres De Cotillas Competition Proposal
Program: Auditorium and Performing Arts Center
Type: Cultural

Cite: Furuto, Alison. "Las Torres De Cotillas Competition proposal / STL Architects" 06 Mar 2011. ArchDaily. Accessed 26 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=117210>
  • Juni

    Herzog ?

    • judas

      de Meuron!

  • sis

    say hello hamburg philharmony…

  • TheFan

    the berlin philharmonic says hello to both.
    In Architecture, every shape is borrowed from something else.