We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Wieden+Kennedy Headquarters / Allied Works Architecture

  • Architects: Allied Works Architecture
  • Location: 224 Northwest 13th Avenue, Portland, OR 97209, USA
  • Architect: Allied Works Architecture
  • Project Team: Brad Cloepfil, Kyle Lommen, John Weil, Chris Bixby, Paul Kinley, Jeff Lee, Jake Freauff, Lorraine Guthrie, Brian Malady
  • Client: Wieden+Kennedy
  • Photographs: Courtesy of allied works architecture

Courtesy of  allied works architecture Courtesy of  allied works architecture Courtesy of  allied works architecture Courtesy of  allied works architecture

From the architect. The site for this project was within an abandoned warehouse that fills a city block. This allowed the Wieden+Kennedy advertising agency to occupy a single building for the first time in many years. The original 1908 building formed a solid, five-story masonry mass with little light - a perforated box filled with a gridwork of heavy timber and quartered by cruciform masonry walls.

Courtesy of  allied works architecture
Courtesy of allied works architecture

The first act of architecture was one of distinction: preserving and restoring the historic warehouse. Against this neutral ground of workspace, a five-story concrete building rises within the cleared center of the block. This new construction concentrates seismic forces, daylight, and collective activity into a single room—a building of pure space, not form; with no elevations, no distant views, no front or back—it is embedded architecture.

Courtesy of  allied works architecture
Courtesy of allied works architecture

Emerging from the street you arrive deep within the building in a space filled with light, activity, and energy. The heart of the city block has been taken apart and reassembled to accommodate concerts and events amid the hum of the workplace. A building that appears divided by the juxtaposition of old and new, by the layering of light and structure, it is woven together again by two totemic columns holding walkways that radiate through the center space. From above, light filters into the heart of the space, reflected and diffused by the timber structure of the enclosing penthouse.

Courtesy of  allied works architecture
Courtesy of allied works architecture

The building is one of inversion, continually collapsing upon itself, from exterior to interior and exterior again, from public to private then public once more. At its center is a single room, a transparent mass that seems to expand infinitely beyond its concrete boundaries.

Courtesy of  allied works architecture
Courtesy of allied works architecture
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Wieden+Kennedy Headquarters / Allied Works Architecture" 09 Mar 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/117164/wiedenkennedy-headquarters-allied-works-architecture/>