We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Zeidler Residence / Ehrlich Architects

  • Architects: Ehrlich Architects
  • Location: Aptos, CA, USA
  • Architect: Ehrlich Architects
  • Area: 3500.0 ft2
  • Photographs: Matthew Millman

© Matthew Millman © Matthew Millman © Matthew Millman © Matthew Millman

From the architect. Located on the bluffs overlooking the Pacific Ocean, the 3,500 sqf Zeidler Residence, designed by Ehrlich Architects, arranges interior and exterior living spaces to maximize views, natural light, and ocean breezes within a subtle, sophisticated material palette.

© Matthew Millman
© Matthew Millman

Designed for a retired couple with grown children, the house sits on a relatively flat corner lot with expansive views of the Pacific and vegetated cliff that leads from the site, down to the beach. The parti divides the program into two main structures connected by a sheltered courtyard.

© Matthew Millman
© Matthew Millman

On the ocean side, the two-and-a-half-story main house features a double-height living space, with full-height glass doors that open the interior onto the exterior spaces. A mezzanine is oriented towards the view. At the end of the stair tower, a full-sized roof deck accommodates various entertaining configurations and provides strong connections to the landscape and views beyond. The front yard even incorporates a petanque court, a favorite pastime of the client.

© Matthew Millman
© Matthew Millman

The rear structure accommodates separate living quarters for friends and family in three oversized bedrooms. The second level studio has a full kitchen and expansive deck with views towards the ocean.

© Matthew Millman
© Matthew Millman

The two primary structures frame a landscaped courtyard with lap pool and built-in barbecue, and when opened to the elements form a complex of open-air pavilions connected through the landscape. A trellis with overhead panels covers a walkway from the main house to the guesthouse.

© Matthew Millman
© Matthew Millman

A minimal palette ties the entire composition together and includes steel-troweled stucco, exposed concrete block, and Rheinzink.

© Matthew Millman
© Matthew Millman
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Zeidler Residence / Ehrlich Architects" 04 Mar 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/115703/zeidler-residence-ehrlich-architects/>