We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Rainier Vista Boys & Girls Club and Rainier Valley Teen Center / Weinstein A|U

  • Architects: Weinstein A|U
  • Location: Seattle, WA, USA
  • Design Principal In Charge: Ed Weinstein, FAIA
  • Project Architect/Manager: Jeff Boone, AIA, LEED AP
  • Design Staff: Chester Weir, AIA and Rosa Folla
  • Landscape And Civil: SvR Design Company
  • Mepfp: WSP Flack + Kurtz
  • Structural: KPFF
  • Daylight Analysis: Integrated Design Lab
  • Sustainability: O’Brien & Company
  • Principal In Charge Of Quality Control: Milton Won, AIA
  • General Contractor: Sellen Construction Company
  • Specifications: Lottie Eskilsson
  • Cost Estimating: Davis Langdon
  • Owner: Boys & Girls Clubs of King County
  • Site Area: 158914 m2
  • Area: 40265.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Chester Weir,  Michael Burns

©  Michael Burns © Chester Weir ©  Michael Burns ©  Michael Burns

From the architect. This new 40,000 sqf state-of-the-art facility, located along Seattle’s light rail line, anchors Seattle Housing Authority’s (SHA) Rainier Vista housing redevelopment and has become a vital neighborhood community center. In collaboration with SHA the site plan was designed to maximize the neighborhood pedestrian connections and public amenities, including lighted paths, a new public play area and play field, and pedestrian plazas.

©  Michael Burns
©  Michael Burns

While cost-effective and durable, the design endeavors to “make the most with the least,” transcending industrial construction systems into an engaging, light-filled facility for children and teens. In an effort to resonate with kids, a straightforward expression of materials and methods of construction was embraced. The program includes game rooms, an Internet café, technology labs, a music studio, classrooms, and a double gymnasium and multipurpose room that can be opened up to create larger, shared spaces for community functions.

Daylight is an essential material of the project, and the design creates dynamic opportunities for interaction and supervision between uses through inventive transparencies.  A 2010 AIA Seattle Commendation Award winning project, it also incorporates numerous sustainable practices within the design earning a LEED Silver certification.

©  Michael Burns
©  Michael Burns
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Rainier Vista Boys & Girls Club and Rainier Valley Teen Center / Weinstein A|U" 26 Feb 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/115493/rainier-vista-boys-girls-club-and-rainier-valley-teen-center-weinstein-au/>