We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Sunset Chapel / BNKR Arquitectura

  • Architects: BNKR Arquitectura
  • Location: Acapulco, Guerrero, Mexico
  • Architects: BNKR Arquitectura
  • Partners: Esteban Suárez (Founding Partner), Sebastián Suárez
  • Project Leaders: Mario Gottfried, Javier González & Roberto Ampudia
  • Project Team: Mario Gottfried, Rodrigo Gil, Roberto Ampudia, Javier González, Óscar Flores, David Sánchez, Diego Eumir, Guillermo Bastian & Adrian Aguilar
  • Collaborators: Jorge Arteaga y Zaida Montañana
  • Structural Engineers: Juan Felipe Heredia & José Ignacio Báez
  • Mep: SEI
  • Lighting: Noriega Iluminadores – Ricardo Noriega
  • Construction: Factor Eficiencia – Fermin Espinosa & Francisco Villeda
  • Area: 120.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Esteban Suárez

© Esteban Suárez © Esteban Suárez © Esteban Suárez © Esteban Suárez

From the architect. Our first religious commission was a wedding chapel conceived to celebrate the first day of a couple’s new life. Our second religious commission had a diametrically opposite purpose: to mourn the passing of loved ones. This premise was the main driving force behind the design, the two had to be complete opposites, they were natural antagonists. While the former praised life, the latter grieved death. Through this game of contrasts all the decisions were made: Glass vs. Concrete, Transparency vs. Solidity, Ethereal vs. Heavy, Classical Proportions vs. Apparent Chaos, Vulnerable vs. Indestructible, Ephemeral vs. Lasting…

© Esteban Suárez
© Esteban Suárez

The client brief was pretty simple, almost naïve: First, the chapel had to take full advantage of the spectacular views. Second, the sun had to set exactly behind the altar cross (of course, this is only possible twice a year at the equinoxes). And last but not least, a section with the first phase of crypts had to be included outside and around the chapel. Metaphorically speaking, the mausoleum would be in perfect utopian synchrony with a celestial cycle of continuous renovation.

© Esteban Suárez
© Esteban Suárez

Two elements obstructed the principal views: large trees and abundant vegetation, and a behemoth of a boulder blocking the main sight of the sunset. In order to clear these obstructions (blowing up the gigantic rock was absolutely out of the question for ethical, spiritual, environmental and, yes, economical reasons) the level of the chapel had to be raised at least five meters. Since only exotic and picturesque vegetation surrounds this virgin oasis, we strived to make the least possible impact on the site reducing the footprint of the building to nearly half the floor area of the upper level.

© Esteban Suárez
© Esteban Suárez

Acapulco’s hills are made up of huge granite rocks piled on top of each other. In a purely mimetic endeavor, we worked hard to make the chapel look like “just another” colossal boulder atop the mountain.

Plans
Plans
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Sunset Chapel / BNKR Arquitectura" 28 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/114761/sunset-chapel-bnkr-arquitectura/>