We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

School Centre In Opfikon / e2a

  • Architects: e2a
  • Location: Opfikon, Switzerland
  • Architects: Wim Eckert, Piet Eckert
  • Project Team:  Susanne Mocek, Markus Giera, Hans-Peter Kistler, Thorsten Haack
  • Structure: Dr. Lüchinger + Meyer AG, Zürich
  • Building Physics/Acoustics: Leuthardt + Mäder, Brüttisellen
  • Landscape: Hager Landschaftsarchitektur AG, Zürich
  • General Contractor: HRS Real Estate AG, Zürich
  • Construction Management: Caretta Weidmann Baumanagement, Zürich
  • Hvac: Basler & Hoffmann Ingenieure und Planer AG, Zürich
  • Photographs: Radek Brunecky

© Radek Brunecky © Radek Brunecky © Radek Brunecky © Radek Brunecky

From the architect. The School Centre is part of the extension of the school campus Lättenwiese, which was built in the 70ties. The extension foresees two buildings added on the edges of the campus connecting the old town of Opfikon with the emerging area Zurich North, and thus creating a new urban orientation of the school campus. The low, wide volume of the School Centre refers to the scale of the old town.

© Radek Brunecky
© Radek Brunecky

The building is a hybrid and combines educational, social and administrative agendas such as a day-kindergarten, therapy (e.g. speech therapy) and office spaces. It is therefore not a typical school building but rather represents the fact that non-educational services for pupils ( i.e. individual support, supervised lunch-time, health counseling etc.) has been integrated in the Swiss School System within the last few years.

The wide corridors, with their parallel set open spaces, establish a solid element within the building and maintain a network of the school and its educational and administrative services under one roof.

The conglomerate of different uses is bound together with a homogenized façade, covered with concrete panels in diverse shimmering greens and band windows. Glass and concrete are mounted in a grid, only where the inner public corridor touches the façade, huge framed windows are cut out.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"School Centre In Opfikon / e2a" 27 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/114090/school-centre-in-opfikon-e2a/>