B+W House / Julie Snow Architects

© Dean Kaufman

The design of this small residence on a corner lot in the City of was conceived as a progression of defined volumes: beginning with the public front yard, continuing with the two-story portion of the home, following with the tall volume of the living area, the enclosed garden and the garage.

Architect: Julie Snow Architects, Inc.
Location: Minneapolis, Minnesota, USA
Design Principal: Julie Snow, FAIA
Project Team: Linda Morrissey, Jennifer Charzewski, Ernesto Ruiz-Garci
Project Area: 2,400 sqf
Project Year: 2007
Photographs: Dean Kaufman

floor plan

A concrete wall encloses the perimeter of the private spaces at grade. The wall provides a cast-in-place concrete finish both inside and out, with a 4” core of insulation. This wall type is commonly used to create cast-in-place foundations but is rarely used as a finished wall system. Large openings of glass are proportioned with asymmetric sliding glass. Narrow panels of blue tinted glass emphasize the composition. Brazilian walnut at the upper floor contrasts with the concrete. Walnut floors and cabinets provide warmth throughout the interior. Despite the weight and texture of the concrete, the living space is light and vibrant.

The couple, both employed in the non-profit sector, wanted a simple, inexpensive residence: one as open and airy as their former loft, but providing the use of private outdoor spaces.

Cite: "B+W House / Julie Snow Architects" 19 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=112207>

1 comment

Share your thoughts