We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Library And Coffee Shop / MYCC

  • Architects: MYCC
  • Location: Madrid, Spain
  • Architects: MYCC - Carmina Casajuana, Beatriz Casares, Marcos
  • Client: Tipos Infames
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Javier Ortega

© Javier Ortega © Javier Ortega © Javier Ortega © Javier Ortega

From the architect. Intervention in a space of this kind means a job of strata, successive throughout his long life.

© Javier Ortega
© Javier Ortega

The typology of this place is no different from the typical that can be found, with minor variations, in the center of Madrid. Such spaces at the street with parallel structure to the walls of the main facade and a basement below ground level that has neither natural light nor ventilation. It holds no other tasks that serve as a warehouse.

© Javier Ortega
© Javier Ortega

By the time we receive the job, we found a long succession of these actions along the building's history and what we offer is a simplification exercise. We simply provide an attractive space that is capable of serving as a container for the uncertainties of the program. It was never clear how many square meters would occupy the area of afternoon coffee or the amount of books that would go on sale and how many different issues, or presentations and events of various kinds had to be on the top floor or below or evening cocktails weekend and revenue could sum up more surface than other different uses.

© Javier Ortega
© Javier Ortega

It follows the result. To this we add a really tight budget. We get a space that has direct reference to the New York loft and referrals to the art galleries of the early seventies. The idea was to design a site with an important legacy. It should be able to converse with the various activities that take place there and to the different types of visitors. This is a cleaning and lighting job in the very literal sense of the word. We had to expand the industrial side of this place and to file the excess of minimalism, in which it is easy to fall but we were not ready. Therefore, white paint, garage flooring, naked daylight bulbs should be complemented by an intense spatial relationship. Also a series of interrelated spaces should be developed, in order to provide a sensory experience of the visit. Should be a place of action more than for observation.

© Javier Ortega
© Javier Ortega

The place calls the attention of passers from the street by a large and light bare space that gives us the impression that there is sufficient height and surface to hold all you could be offered. We convey the idea of space left over; there will be far from being tightened ... Inside, continuous drift between haphazardly arranged tables and neither empty nor totally full shelves. In the back there is a more intimate and relaxed atmosphere painted in a wine colour, while a glass floor reveals a striking orange to invite to continue the journey. We are led to a basement that will serve as exhibition gallery even if it has to live with other programs.

© Javier Ortega
© Javier Ortega
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Library And Coffee Shop / MYCC" 20 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/111559/library-and-coffee-shop-mycc/>