The Orange Cube / Jakob + Macfarlane Architects

© Roland Halbe

Architects: Jakob + Macfarlane Architects
Location: Quai Rambaud, Lyon,
Client: Rhône Saône Développement
Program: tertiary
Cost consultant: Michel Forgue
Electrical Engineering: Alto Ingénierie
Acoustic: Avel Acoustique
Structure: RFR GO+
Façade: T.E.S.S
Project area: 6,300 sqm
Project year: 2005–2011
Photographs: Nicolas Borel, Roland Halbe

© Roland Halbe
© Roland Halbe

The ambition of the urban planning project for the old harbor zone, developed by VNF (Voies Naviguables de France) in partnership with Caisse des Dépôts and Sem Lyon Confluence, was to reinvest the docks of Lyon on the river side and its industrial patrimony, bringing together architecture and a cultural and commercial program.

These docks, initially made of warehouses (la Sucrière, les Douanes, les Salins, la Capitainerie), cranes, functional elements bound to the river and its flow, mutate into a territory of experimentation in order to create a new landscape that is articulated towards the river and the surrounding hills.

plan 02

The project is designed as a simple orthogonal « cube » into which a giant hole is carved, responding to necessities of light, air movement and views. This hole creates a void, piercing the building horizontally from the river side inwards and upwards through the roof terrace.

The cube, next to the existing hall (the Salins building, made from three archs) highlights its autonomy. It is designed on a regular framework (29 x 33m) made of pillars on 5 levels. A light façade, with seemingly random openings is completed by another façade, pierced with pixilated patterns that accompany the movement of the river. The orange color refers to lead paint, an industrial color often used for harbor zones.

© Nicolas Borel

In order to create the void, Jakob + MacFarlane worked with a series of volumetric perturbations, linked to the subtraction of three “conic” volumes disposed on three levels: the angle of the façade, the roof and the level of the entry. These perturbations generate spaces and relations between the building, its users, the site and the light supply, inside a common office program.

The first perturbation is based on direct visual relation with the arched structure of the hall, its proximity and its buttress form. It allows to connect the two architectural elements and to create new space on a double height, protected inside the building.

© Nicolas Borel

A second, obviously an elliptic one, breaks the structural regularity of the pole-girder structure on four levels at the level of the façade corner that gives on the river side. This perforation, result of the encounter of two curves, establishes a diagonal relation towards the angle. It generates a huge atrium in the depth of the volume, surrounded by a series of corridors connected to the office platforms. The plan of the façade is hence shifted towards the interior, constructing a new relation to light and view, from both interior and exterior. This creates an extremely dynamic relation with the building that changes geometry according to the position of the spectator.

© Roland Halbe

The tertiary platforms benefit from light and views at different levels with balconies that are accessible from each level. Each platform enjoys a new sort of conviviality through the access on the balconies and its views, creating spaces for encounter and informal exchanges. The research for transparency and optimal light transmission on the platforms contributes to make the working spaces more elegant and light.

section 02

The last floor has a big terrace in the background from which one can admire the whole panoramic view on Lyon, la Fourvière and Lyon-Confluence.

The project is part of the approach for sustainable development and respects the following principles:

Optimization of the façade conception allowing to reconcile thermal performance and visual comfort with an Ubat < 0,7 W / m2 K and a daylight factor of 2% for almost the total number of offices, a thermo frigorific production through heat pumps on the water level and the replacement of new hygienic air with recuperation of high efficient calories of the extracted air.

The building is connected to future huge floating terraces connected to the banks of the river/ quays.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Orange Cube / Jakob + Macfarlane Architects" 14 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=111341>
  • andrew

    wow!!!

  • alechs

    This is impressive in that it went balls to the wall. Call it what you want (insert swiss cheese comment) but it’s kind of refreshing to see something like this being built.

  • Camilo Castro

    Viciously awful

  • rupert

    absolutely beautiful. This is exciting architecture and exciting space, any haters of this must dream of a disgustingly mundane Corbusian landscape.

    • shetu

      If Corbusian landscape would have been mundane, people would not study Corbusier even after 80 years of his construction period.

      • alechs

        But most people study Corb the same way people gawk at a car wreck… There are lessons to be learned, like generally what not to do. Prescribing to Corb is like believing in bloodletting.

  • http://archidrawing.wordpress.com niq

    interesting concept.. i think the artist got inspired from cheese’s shape and color :) Good integration between nearby buildings, also.

  • bubbles

    I find it a bit disturbing!

  • WTF

    After the green thing over the Seine, now the orange thing over the Saone. They definetly crossed the Rubicon of dull formalism and bad taste.

  • martin

    Absolutely interesting and exciting project, although its an example of bad taste.

    Unfortunately most intriguing by its ugliness and fake-reactions to its context. The kind of way to literal taken conceptual architecture. Detailing looks also not well thought.

  • Mad dog

    Cheese, a giant block of cheese the mice must be thrilled

  • http://archnest.com/z_and_z_architects/blog/1211/ John Silver

    Great Job! Bravo!

  • http://archnest.com/z_and_z_architects/blog/1211/ John Silver

    Good!!!!!!!

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    terrific cladding…. “Darling, you are so…. orange!” – “Love Actually” movie…