SunPower Corporation Offices / Marcy Wong Donn Logan Architects

© Billy Hustace Photography

The design strategy for this office headquarters project for a solar power company in an historic Ford auto factory grew out of the multiple objectives of the client and architect: aesthetics, function, and sustainability.  Since the company is a leading developer and manufacturer of solar power technology all aspects of the project needed to reflect the company’s culture and commitment to sustainability.  More photographs and drawings following the break.

[

Architects: Marcy Wong Donn Logan Architects
Location: , California, USA
Project Team: Marcy Wong (partner), Donn Logan (partner), Cari Rosner Jelen (project manager)
Renderings and Model Construction: Justin Tang
Developer: Eddie Orton
Landscape: SWA Group
Structural: The Crosby Group, Gregory P. Luth & Associates Mechanical: Mechanical Design Studio, Inc.
Custom Tables: Swerve
Plumbing: Mechanical Design Studio, Inc.
Lighting: Architecture + Light
Acoustics: Charles M. Salter Associates
Preservation Architects: Preservation Architecture
General Contractor: Dalzell Corporation
Project/Construction Manager: Cressa Partners
Client: Tom Dinwoodie
Project Area: 200,000 sqf
Project Year: 2003-2009
Photographs: Billy Hustace Photography

© Billy Hustace Photography

The main palette of floor materials – all of which were sustainable – included carpet (Bentley Prince Street “Urban Scene”), bamboo (Plyboo) and a polishing / stain finish (Retroplate) on the existing concrete factory floor that dates to 1931. In addition to being certifiably sustainable, the flooring materials and treatments were selected for their inherent beauty, durability, and industrial-Modern design sensibility to complement the historic shell.

© Billy Hustace Photography

Since the offices were on one floor in one vast, open space (nearly 200,000 s.f.) and contained numerous departments and ancillary areas, there was a goal to accommodate the seemingly contradictory objectives of defining these different areas while preserving the airy, unconstrained feeling of the historic volume. As a result, the design of the floor not only was a central element in setting the aesthetic tone of the place, but also as a device to create “blocks” defined by the grid of a hierarchy of “streets” and “alleys” (existing concrete, polished and color-stained) which in turn created the boundaries of public use areas, departments with workstations (carpet), conference blocks (concrete with inset carpet) and the executives’ section (bamboo).

first floor plan
second floor plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "SunPower Corporation Offices / Marcy Wong Donn Logan Architects" 11 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 31 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=111123>

0 comments

Share your thoughts