ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. United States
  5. Studio IDE
  6. 2010
  7. Planted Environment / Studio IDE

Planted Environment / Studio IDE

  • 01:00 - 10 February, 2011
Planted Environment / Studio IDE
Planted Environment / Studio IDE

Planted Environment / Studio IDE Planted Environment / Studio IDE Planted Environment / Studio IDE Planted Environment / Studio IDE +12

  • Architects

  • Location

    Chicago, IL, United States
  • Architects

    Studio IDE
  • Design Team

    Vladimir Radutny, Paul Tebben, Joe Signorelli
  • Construction

    Harder Brothers Inc.
  • Area

    1500.0 sqm
  • Project Year

    2010

From the architect. Designed by Vladimir Radutny and Paul Tebben of STUDIO IDE, this ground level space inscribes the functions of living, entertaining and yoga into a traditional three story suburban home. 

The Clients, having lived and traveled in the eastern world, aspired to transplant the character of Southeast Asian living into their existing home. Rather than forcing the marriage between these two dissimilar architectural languages, the choice to disconnect each from the other created a world within a world. 

concept diagram
concept diagram

The fluid arrangement of spaces and the tectonic assembly of materials are in contrast to the rest of the house, thus providing a greater sense of transition from the everyday indoor environment.

The conventional language of privacy enclosures is replaced with screening elements, typically found in the Eastern world. The partial height screens provide substantial visual privacy yet allow for light and air to permeate through the resultant voids. 

basement plan
basement plan

Drawing on the horizontality within the dense lamination of Baltic birch plywood, the walls are assembled to appear woven. Each of 5,000 rectangular pieces of plywood is placed individually, not unlike the tedious assembly of the hand crafted water hyacinth furniture acquired by the client during their travels in Asia. 

The ceiling soffit adds an organizational framework between the vertical variation in the ceiling height and the overall plan. Its geometry is derived from the boundaries of existing infrastructural elements and runs counter to the direction of the spatial flow.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Planted Environment / Studio IDE" 10 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/109425/planted-environment-studio-ide/>