Brufe Social Center / Imago

© José Campos

Architects: Imago / André de Moura Leitão Cerejeira Fontes & António Jorge de Moura Leitão Cerejeira Fontes
Location: , Vila Nova de Famalicão, Portugal
Co Author: Nuno Cruz, António Dias and Bruno Marques
Collaborators: Architect José Forte, Architect Sónia Gonçalves, Architect José Pedro Fernandes, Architect José Miguel Bahia, Architect Pedro Negrões Soares, Engineer Eugénia Fontes, Dr. Tiago Fontes
Construction: Telhabel Construções, S.A.
Project Area: 1,876.95 sqm
Project Year: 2010
Photographs: José Campos – arqf

ground floor plan
section 02

Based on a block form some openings are carved to illuminate the interior space or in most cases tearing and piercing the building to its inner courtyard. The building is turned inside out: the exterior façades look opaque, dense, with just a few carves in the main points of the building like the stairs and the main entrance. The interior façades appear as a translucid and continuous glass curtain wall that embrace the internal patio shaded by proposed trees.

© José Campos
© José Campos

In the top portion of the mass each carving provokes an event with its surroundings, covered parking spaces, main entrance, and a covered seating area for open air events. The programs criteria includes day care, rest home, office and service areas and is organized in functional blocks surrounding a central court yard. The physical communication within itself accentuates permanent visual relationship. The interconnection or independence when necessary is distributed in a permanent manner.

© José Campos

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Brufe Social Center / Imago" 03 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 20 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=108290>
  • http://faturdays.tumblr.com KB

    Beautiful building, but doesn’t it seem a bit stark and lifeless for something that’s supposed to be a social center? Something looks incredibly odd about a bleak concrete room filled with children’s toys.

  • Allan

    Corbusian Brutalism for children…
    Facades are fine still

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Looks terrific… not so frendly as I waiting for social building… but I like this form in itself…

  • http://www.zumarquitectos.eu José

    very nice. Parabéns

  • C

    I think the photograph of the children’s area should be removed looks poor, institutional and empty.