University Offices of Haute Alsace / Atelier Zündel & Cristea

©

Architects: Atelier Zündel & Cristea
Location: Mulhouse, 
Consultants: SBE
Project area: 1,200 sqm
Project year: 2007
Photographs: Courtesy of Atelier Zündel & Cristea

© Atelier Zündel & Cristea

The need to build on a single floor, adjoining the existing structure, without altering the form of the plot of land through significant and costly earthmoving works, led us to design a building in the shape of a ribbon that breaks away in part from the natural terrain, before turning back in a loop against the slope of the land.

© Atelier Zündel & Cristea

The building is located next to the main campus entrance, facing the intersection where the Mulhouse tramway has its new stop. While it would be difficult to speak of the main facade concerning the existing structure, that of the extension clearly orients toward a newly designed site.

plan 01

While retaining the vocabulary of the Maison de l’Université : brick, aluminum, a linearity in volume, our intervention grants another look to the building, cleaner and lighter, giving the building a new identity.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "University Offices of Haute Alsace / Atelier Zündel & Cristea" 27 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 20 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=107308>

0 comments

Share your thoughts