the world's most visited architecture website

Columbia University Northwest Corner Building / Davis Brody Bond + Rafael Moneo + Moneo Brock Studio

  • Architects: Davis Brody Bond, Rafael Moneo, Moneo Brock Studio
  • Location: New York City, New York, USA
  • Lead Designer: José Rafael Moneo
  • Design Project Architect: Moneo Brock Studio
  • Lead Designers: Belen Moneo and Jeff Brock
  • Associate Architect: Davis Brody Bond Aedas
  • Partner In Charge: William Paxson
  • Structural/Mechanical Engineer: Ove Arup & Partners Consulting Engineers
  • Geotechnical Engineer: Mueser Rutledge Consulting Engineers
  • Environmental Engineer: Rowan Williams Davies & Irwin
  • Landscape Consultant: Langan Engineering & Environmental Services
  • Lighting: Fisher Marantz Stone
  • Project Management: Columbia University Facilities – Capital Project Management
  • Contractor: Turner Construction Company
  • Facade Consultant: R.A. Heintges & Associates
  • Cost Estimating: Wolf and Company
  • Client: Columbia University
  • Area: 188000.0 ft2
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Michael Moran Studio

© Michael Moran Studio © Michael Moran Studio © Michael Moran Studio © Michael Moran Studio

From the architect. The design for the new science building at 120th St and Broadway has its origins in the historic Morningside Heights campus plan designed by McKim, Mead and White for Columbia University in 1897. The architects determined very early on that the new building should respect the McKim Meade & White plan; that it would measure just sixty-five feet in width, and would retain the same separation from its neighbors as indicated in that plan. Because of the construction of the Manhattanville Campus to the north, the new building was able to provide a much-needed gateway to the old campus for pedestrian traffic to and from the new campus to the north.

© Michael Moran Studio
© Michael Moran Studio

Once the urban and campus-scale approach had been defined, the principle design challenge was to develop fluid connections between street traffic and the campus some 30 feet higher on a building site severely compromised by the presence of an existing structure, the Francis S. Levien Gymnasium, which occupies the majority of the ground plane. The vast majority of the new building had to be built over the existing gymnasium, while the site’s remaining free area, a mere 65-foot square area at the corner of 120th and Broadway, had to fit elevators, mechanical systems, complex structure and program. The escalators, stairs and café are organized so that the open space of the campus level plaza is visible from all key points along the path from the building’s street entry to the café and on up to the campus level lobby and library. The view of the open space of the campus above is meant to draw the building’s users through the entry and to welcome them to the University.

first floor plan
first floor plan

The structural feat of spanning 125 feet over the existing gym is the defining gesture of the project. The seven double-height floors of open laboratory space suspended above the library and gym below, with the commensurate structural requirements of forty-foot clear spans and a very stiff floor construction, required a sophisticated structural design. A concept of bracing the façade plane in its entirety was developed with ARUP engineers. The boldest expression of this gesture is given to the library, made completely free of columns and occupying the interstitial space between the roof of the gym below and the great mass of the new building overhead. The ellipses or gaps in the McKim Meade and White description of the campus perimeter are here given a twist, with a horizontally disposed interstice suggesting a communication between the campus interior and the street below.

© Michael Moran Studio
© Michael Moran Studio

The irregularity of the pattern of diagonals in the façade is a direct response to the distortion of the otherwise symmetrical loading patterns extent in the simple, prismatic form of the basic structure, distortions exerted by anomalies in the building’s exterior form and interior disposition of structural reinforcements. The cantilevered “bridges” connecting the Science building to its neighbors, the trusses for lateral bracing embedded in the plan, the suspension of the classroom and café spaces (which were also required to be column free), and the eccentricity of the central longitudinal column line, all exert their influence upon the perimeter frame. The building’s own architecture, the specific architectural responses made to accommodate the varied programmatic requirements, constitutes the lion’s share of the input that gave the frame its final composition. The powerful and conspicuous structure becomes the virtual substance of its architecture.

© Michael Moran Studio
© Michael Moran Studio

In the building’s façades the structural frame is represented by a pattern of aluminum fins, creating a patchwork of light and shadow, and the building’s mass appears a shimmering prismatic structure sitting atop a carved stone pedestal. The campus-side façade is almost entirely glass, revealing the interior workings of the building and again emphasizing openness and a connection to the campus community. The new building houses 45,000sf of laboratory space for Physics, Chemistry and Biology and supporting classrooms, offices and study spaces. Additional program includes a 13,000sf research library, a 170-seat auditorium, a public café and a new ‘game day’ entrance to the University’s Gymnasium.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Columbia University Northwest Corner Building / Davis Brody Bond + Rafael Moneo + Moneo Brock Studio" 26 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <>