We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Static House / TWS & Partners

  • Architects: TWS & Partners
  • Location: Jakarta, Indonesia
  • Principal In Charge: Tonny W Suriadjaja
  • Project Team: Budi Setiawan, Grace Dian, Arianto, Marcello
  • Lighting And Interior Design: TWS & Partners
  • Structural Engineers: Purwa
  • Landscape Design: TWS & Partners
  • Client: Private
  • Main Contractor: Tan Sie Siong
  • Area: 700.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Fernando Gomulya

© Fernando Gomulya © Fernando Gomulya © Fernando Gomulya © Fernando Gomulya

From the architect. Context and location

The site is 600 square meter land area which located in medium dense, semi detached, without any physical and building typology from one and another.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The client came to us with a particular vision of garden house, which can maximize a correlation to outdoor space from within. From client’s brief of room program, come to quite huge area of 800 square meter, which should be located within limited site.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Architectural concept

In respond to limited site, compare to huge program. we try to elaborate and combine two courtyard spaces, which arranged vertically and super impose each other.

layout plan first floor
layout plan first floor

First courtyard was put on raised ground floor, which can be act also as a transition and buffer area from public space in front and rear, semi public, living room. Second courtyard located on the second floor, which will be act as intermediate outdoor space from master bedroom and surrounding neighborhood.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Consequently, the above layer of courtyard should be able to be penetrated by sunlight and natural air to give life to courtyard below.

sections 02
sections 02

We decide to apply shallow reflecting pond within above courtyard and using glass as a base of it, to allow daylight penetrate the courtyard and room below.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The shadow of moving water during daytime from reflecting pond, give a sense of nature inside the foyer room below. We also craft few voids / holes within second layer courtyard to give an access to daylight and air to room below.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Swimming pool was located on the first courtyard, ground floor, according to the requirement zoning, and in the same time, act a daylight reflector to this outdoor space.

layout plan second floor
layout plan second floor

The material used in this building has a light and bright, earthy color scheme to achieve a sense of natural, contemplative and serene living environment.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Interior concept

Using a modern, simple and minimalistic style of furniture, we try to create a warm palette, combining with some ethnical and classic piece of decorative furniture and artwork.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The marble floor in the public living and dining room act as a background for white leather sofa, combine with ligne rosset standing lamp, and modern glass stainless steel coffee table.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The custom made, main entrance, wooden door was made by Kayun (wooden artist from Bali), designed with specific floral pattern, to reflect the courtyard inside.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The dining table also made from one piece natural finished wooden slab, juxtapose with antique, decorative antique chinese cabinet set in front of the khaki, wall paper finish, background.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya
Cite:"Static House / TWS & Partners" 30 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/106897/static-house-tws-partners/>