Glenbrook Residence / David Jameson Architect

© Paul Warchol Photography

Shaped largely by the site, the Glenbrook Residence is conceptually a courtyard inserted between two heavy walls. Threading the walls through the treescape to create distinct yet connected structures allows the house to be divided spatially into the most public, most private and a living pavilion that can become either or both. The residual in-between spaces create outdoor rooms that engage the building.

Architects: David Jameson Architect
Location: , Maryland,
Principal: David Jameson, FAIA
Project Architect: Ron Southwick
Contractor: Accent General Contracting, Inc.
Project Year: 2005
Photographs: Paul Warchol Photography

© Paul Warchol Photography

The public and private wings of the house make up the foundations of the design concept. They are thought of as being of the earth and are articulated through their materials and shape as heavy, static pieces. These wings define the bounds of the house and act as the backbone to support the various courtyards, upper roof canopies and the dynamic living pavilion that sits between.

© Paul Warchol Photography

The living pavilion is conceived as the center-piece of the concept and glows like a crystal between the heavy wall elements of the house and contains the cooking, eating, and living spaces.

first floor plan

Above each of the heavy wings floats a thin, folding roof canopy. More than a simple surface, this roof canopy is conceived as an entity where nothing is hidden and all six sides are exposed to view. The walls that contain the spaces beneath these canopies are made of glass to create the illusion of a floating roof and to blur the boundary between inside and outside. All of these elements adopt a language of angular, dynamic forms in order to be completely liberated from the solid elements of the house.

© Paul Warchol Photography
Cite: "Glenbrook Residence / David Jameson Architect" 27 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=106677>
  • we

    like it :)

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Plans are very nice…

  • Julian

    This is a beautiful executed and well built monument to an environmentally unsustainable and socially irresponsible lifestyle. Too big, too far away from other people and too many imported materials.

    • Branko Jovanović

      That is very well said in just couple of words… inspite of obvious formal and functional qualitties of the houe, I just can not see it out of the social and environmental context

  • FRM

    The sloping wall is completely gratuitous and unnecessary.