2a Seacombe Grove / b.e. Architecture

© Mein Photo

Architects: b.e. Architecture
Location: , Australia
Engineer: Design Project Group Pty Ltd.
Builder: Jeff Howard
Project year: 2009
Photographs: Mein Photo

© Mein Photo

Seacombe Grove is a family home on a corner block, abutting five lanes of traffic with the associated noise. As such the exposed corner site required a protective building to shelter the occupants.

ground floor plan

The siting response for this project was to have neither a front or back garden, but rather a continuous green outdoor space around the building. This space is visually and physically accessible from all lower level living rooms through continuous floor to ceiling glass. The whole of the ground floor is within a protected courtyard garden, contained by a continuous high fence, enabling the entire area (excepting pedestrian and car entry points) to be private and usable.

© Mein Photo

The ground floor living areas are separated into two distinct zones – day / summer areas facing north and west are integrated with the pool, garden and covered outdoor eating areas, while the night / winter areas face east and south. Separation between these zones is achieved by the placement of a two level void and stair. This element of vertical movement and effective slice in the plan is not revealed until entry into the dwelling. This element provides separation at the upper level between master bedroom and the children’s bedroom and laundry facilities.

Large spotted gum pergolas that project out from under the upper level enhance usable outdoor areas. These pergolas of black charred timber have glazed roofs and operable walls, and also serve to ground the floating bluestone form above.

© Mein Photo

With the ground floor having continuous glazing, the upper level is contrasted with expressive stone walls with deep apertures that protect the occupant from the nearby major road. These apertures and associated upper level courtyards provide internal privacy to the dwelling.

Core sustainable concepts are integral to the project, starting from the ground up with a fully insulated slab with raised timber flooring. The double glazed ground floor has sufficient openings for cross ventilation while the remainder are fixed to minimize air leakage from the building. In lieu of eaves, the pergolas provide shade to the west facing glass on the ground floor, whilst first floor fenestration is either set back from the façade by a minimum of 1.5m or protected by external timber screens to prevent direct radiant heat entry.

© Mein Photo
© Mein Photo

The selection of materials consciously addressed their ability to span the life of the building – natural and aged materials such as bluestone temper the “newness” of the project, and will temper its age in the future. The bluestone cladding is cut in 4 differing widths and a random stacked pattern is utilized to accentuate the horizontality of the building, while the black charred timber screens and fences contrast the stone in their vertical arrangement. The bluestone is employed as an antidote to the prevalence of acrylic render and its flat plasticity and immediacy. While being a material that is quarried, cut and textured and thus rich, it is also a material that is beautiful in its ubiquitous nature in Melbourne – just look under your feet.

Cite: "2a Seacombe Grove / b.e. Architecture" 26 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=106031>
  • http://www.spottedgum.com spotted gum

    Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I’ve truly loved surfing around your blog posts. In any case I?ll be subscribing for your rss feed and I am hoping you write again very soon!