Monte Elbruz Building / Garduño Arquitectos

Architects: Garduño Arquitectos - Juan Garduño, Ernesto Flores, Ricardo Guzmán, Daniel Banda
Location: Polanco, Ciudad de ,
Project year: 2008
Site Area: 1,100 sqm
Constructed Area: 6,300 sqm
Structural Design: Diseño y Supervisión S.C.
Contractor: BICYQ Construcciones
Photographs: Sófocles Hernández, Paul Czitrom

The lot was located in a difficult area, originally classified as high-density and was already fully developed, adjoining buildings 14 to 30 stories high. The regulations were later changed and, when the project was being designed, the limitation considered a maximum of six levels plus a roof garden.

Given the density requirements-24 units, 164 sq. meters, a 1,300 sq. meter surface and 30 meter long front-designing a linear façade would lead to 60 per cent of the apartments having interior view. Taking these variables into account, we opted for designing two side blocks within a 60 cm. distance of the borders, thus generating a central courtyard to play the role of green area, access and lighting center, but that would also generate facades proportioned in terms of the project’s scale.

This program succeeded in providing 66 per cent of the units with a green area. The first eight with a private garden and the last eight with a roof garden. In addition, all apartments are two-leveled.

The street access becomes a stroll past a reflecting pool and gardens, employing 90 per cent of the permeable space as green area. In addition, the project includes a rain water recycling system for irrigation and car washing.

The individual program consists of 164 sq. meters, with two bedrooms, 3 and a half bathrooms, studio, dining-living room, kitchen, and service quarters, all surrounding an interior, six meter-high hall/family room. The program is completed by a common area, with gym and swimming pool at the basement 1 level.

The front façade boasts two slim vertical sand-colored beams separated by the volume containing the home. These pieces were cast with a double face and marble grain. They were later finished with a marteline, bringing out a tree that begins with the trunk at the level of the first beam and continues the trace in the second one. These beams, that seem to float from the façade, become a parapet present throughout the building’s perimeter and returning to the front under the form of a slab.

One of the main goals of this proposal is to generate the illusion of slimmer volumes, avoid noise and incorporate and proportion the project with its environment in a positive fashion.

The inner façade was designed as a city within a city, striving to achieve the residents’ movement and interaction by means of exposed circulations and aluminum panels containing glass frames and tilting vents. In order to achieve privacy when walking past each unit, we elevated the ground levels of each apartment by 90 cm. with regard to the hallways and added a 70 cm. interior parapet, which prevents any direct visual contact from the access hallway. This was achieved by creating independent stairs that reach each apartment.

Once having achieved proportioned inner views, our next task consisted in covering the adjoining facades with metal sheets since all three border the parking area practically throughout all their height.

At the back of the building we designed a vertical opening in the elevator cube, covering it with an image of the sky that is part of a story in which a group of children invent a flying umbrella.

Cite: "Monte Elbruz Building / Garduño Arquitectos" 22 Dec 2008. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=10570>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I like a lot of things about this building, especially the covered walkway with the little ponds and the structure of the windows. I’m not sure, though, about the carved picture of the tree in the stone. It sort of reminds me of screen-printed t-shirts. It’s fun in a casual environment, but on the side of a building I’m worried that in a few years it will look tacky.

    http://www.contemporaryartdaily.com

  2. Thumb up Thumb down 0

    I am not attracted to straight angles or to the straight line, hard and inflexible, created by man. I am attracted to free-flowing sensual curves. The curves that I find in the mountains of my country, in the sinuousness of its rivers, in the waves of the ocean, and on the body of the beloved woman. Curves make up the entire Universe, the curved Universe of Einstein
    http://m.flickr.com/#/photos/rafaelleonardocarlesso/3094088409/sizes/m/in/search/_QM_q_IS_niemeyer_AND_mt_IS_all_AND_w_IS_all

Share your thoughts