We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Hampden Lane House / Robert Gurney Architect

© Maxwell MacKenzie Architectural Photographer © Maxwell MacKenzie Architectural Photographer © Maxwell MacKenzie Architectural Photographer © Maxwell MacKenzie Architectural Photographer

From the architect. Located in the Edgemoore community of Bethesda, the client for this project was a young, forward thinking entrepreneur with no desire for a nostalgic or revivalist style house. Rather, the client desired a house that was efficient and with a minimal footprint, leaving the majority of the lot unoccupied by building and hardscape.

floor plans
floor plans

After much deliberation, it was decided to remove an existing, inefficient structure and replace it with a new one. The new house occupies one third less area than the original structure and is sited to maximize green area on the property. Designed as a cube, the new house is approximately 2,200 square feet with no unused or underutilized spaces. The flat roof provides an additional 1,100 square feet of outdoor living space with views of treetops and the downtown Bethesda skyline.

© Maxwell MacKenzie Architectural Photographer
© Maxwell MacKenzie Architectural Photographer

Fenestration in the ground faced block walls, composed of varying sized rectangular and square openings, is arranged to optimize views to the green spaces while minimizing views of adjacent houses in close proximity. A series of landscape walls orchestrate the relationship between the street, required parking court and house. Interior spaces are open and light filled with crisp detailing. Walnut flooring provides a rich base for white walls and millwork, designed in juxtaposition to the charcoal gray exterior walls.

© Maxwell MacKenzie Architectural Photographer
© Maxwell MacKenzie Architectural Photographer

This house represents a deliberate departure in both the thought process and the realization of current building trends in the neighborhood. Instead of building a large house with pretentious ties to the rural past, this new house is smaller with a stronger relationship to the modern, urban area that Bethesda has become. The house is intended to be more site sensitive, environmentally conscious, and to provide comfortable, efficient living spaces.

axon
axon
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Hampden Lane House / Robert Gurney Architect" 24 Jan 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/105554/hampden-lane-house-robert-gurney-architect/>