We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

CCDH Office / Ignacio Montaldo Arquitectos

  • Architects: Ignacio Montaldo Arquitectos
  • Location: Buenos Aires, Argentina
  • Architects: Ignacio Montaldo Arquitectos / Ignacio Montaldo y Eugenio Ottolenghi
  • Collaborators: Juan Manuel Munari & Silvia Colomboa
  • Structural Engineering: Pablo Galotto
  • Lighting: Verónica de la Cruz
  • Electrical Engineering: Daniel Milito
  • Services: Eduardo Gamulín
  • Client: Centro de Consignatarios Directos de Hacienda
  • Contractor: Project Management S.A.
  • Sun Protection: Arq. Laura Dardano
  • Constructed Area: 740 sqm
  • Area: 371.0 sqm
  • Project Year: 2006

CCDH Office / Ignacio Montaldo Arquitectos CCDH Office / Ignacio Montaldo Arquitectos CCDH Office / Ignacio Montaldo Arquitectos CCDH Office / Ignacio Montaldo Arquitectos

From the architect. It is a small office building for rent, standing on the corner of Dardo Rocha and Tres Sargentos streets in Acassuso, a town in the Province of Buenos Aires. The property ground is 26m x 14,45 m on the sides and 372m2 of surface, located within a suburban environment where low houses prevail.

The purpose of the building, lot performance, urban planning and construction codes define the building's volumetry, a 7,70m x 18,80m x 8,50m prism, with the use of the whole property, including the basement for parking and engine room, recovered in the surface as garden cover.

The main decision was to locate the free ground plan on the corner, in order to take advantage of the lineal park and racetrack ample views, moving the vertical circulation core and the access to building to the back of the property on Tres Sargentos Street. On the ground floor, part of the property is taken by the sidewalk to encourage access through the corner.

We used a reinforced concrete structure with a 65 cm high perimeter beam and 25 cm high louvered slabs that solve gaps of about 7x 8mts. The building envelope was made of brick, which was carefully applied according to its use in each parament. Therefore, brick works as a "bath curtain" in the centre, as a "parasol" in the staircase and as fence on the ground floor. All the project was thought based on brick measures in order to avoid their being cut.

We paid special attention to joint measures between bricks and their depth. Horizontal joints are 1cm thick, while those of 2cm were taken as 2,5 cm in order to hide the support mortar.

Glass panes were protected with exterior roller shades made of black vinyl and polyester fabric punctured as a warbler, avoiding the loss of the view and crossed ventilation, and at the same time reducing the rise of temperature due to solar radiation.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"CCDH Office / Ignacio Montaldo Arquitectos" 23 Dec 2008. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/10550/ccdh-office-ignacio-montaldo-arquitectos/>