Social Housing In Carabanchel / coco arquitectos

© Miguel de Guzmán

Architects: coco arquitectos – Jorge Martínez and Laura Sánchez
Location: ,
Quantity Surveyors: David Gil and Juan Carlos Corona
Structural Advisor: Gogaite SL
Consulting Engineer: Geasyt SA
Project area: 20,000 sqm
Project year: 2007 – 2010
Photographs: Miguel de Guzmán, Ignacio Izquierdo & coco arquitectos

© Miguel de Guzmán

Outlying contexts surrounded by city border highways, fields, malls… require consistent answers. These are places where any action demands the same audacity, for example, a leaning building. The construction expresses with the language of kinetic, fitting its shape parallel to the slope while the ground floor retrieves the level of the plot defining streets.

typical dwelling

The building plan is a thin strip, with narrow apartments opened onto two different scenes: one side the city, the other the wide private garden. Every unit has a room which crosses from side to side, opening simultaneously to both of them. We seek for dwelling with blurred frontiers between spaces, where inner room shape can be changed, and with the presence of an extra room. A room floating outside the building, attached to the facade, large enough to accommodate any domestic activity.

© coco arquitectos

We approach social housing from present society, where customizing your own house is a way to seek for individuality. In this context, the new room, freely set in the facade, expresses this new understanding: a random image with all elevation being unique, every single dwelling different from each other, and only the intervention of the users helping it to acquire significance.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Social Housing In Carabanchel / coco arquitectos" 22 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=104934>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    nice concept, but the extra room idea is just ugly. I can’t help but feel that this idea seems like a prison with warts.

    That interior garden, there is no shelter and no privacy, all exposed. Being in it would be like being on show for all your neighbors to see, or monitored! I know this is social housing where you’re tryna fit a lot of people into an area and promote *community* by giving them their own courtyard. But spatially, it just doesn’t allow for privacy.

    Ofcourse, I haven’t visited the building, it may be different if I actually visit the space, though i highly doubt it.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Great design!

    I notice the opening in the box is the same size as the window… guess it just wright!

Share your thoughts