Istria Residence / Dva Arhitekta

© Robert Leš

Architects: Dva Arhitekta
Location: Istria,
Project Team: Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić
Collaborator: Barbara Vuković
Site Area: 1,755 sqm
Project Area: 545 sqm
Project Year: 2004-2009
Photographs: Robert Leš

Context

Surrounding the building of a maximum “use” of existing laws and zoning requirements on the principle that more squares meters for the least investment. The plot is surrounded on three sides cy the road, and on the fourth by semi-detached house. Zoning requirements demanded hip roof with round tiles.

site plan
© Robert Leš

Concept

The house is divided in two separate buildings: the main – family house and accessory – guest house. Slight tlt of 60 ° creates a relationship between the two buildings that exsists solely as a set. Mass composition is activated by two volumes with an empty space in between which is connected with a porch on one side and an atrium on the other. The genius loci of the Mediterranean primarily binds us to the arcades, porches and atrium.

© Robert Leš

Atrium

Atrium, besides obstructions of views, allows shading in the summer so necessary in this climate zone. Exterior openings are narrow and reduced to the streets and neighbours, while very open to the atrium. The roof is ventilated double oblique, visible from the atrium.

Wall Screen

The same elements are used for the composition of the facades on both houses.

© Robert Leš

On the southern front screen turns into columns to an atrium open to the advantageous side of the world and the garden, while the north façade is very reduced.

Organization

The ground floor of a house, consisted of main living spaces (living room, dining room and swimming pool), as well as first floor rooms are oriented towards the atrium. Atrium is connected with the ground floor as a place of interaction of interior and exterior.

ground floor plan
© Robert Leš

Materials

All the materials are used from the immediate environment. As Istria is known for its , cloth facade is made of indigenous Istrian in Kanfanar rigato treatment, while the pavement around the house is done in sandstone. The interior also uses Istrian Kirmenjak in antikato treatment.

External hardware and shutters are aluminum. Frieze and cornice are made of a flat aluminum sheet, and the inner frames of corrugated aluminum sheet.

Cite: "Istria Residence / Dva Arhitekta" 19 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=104504>