Apartment in Paris / Pascal Grasso Architectures

© Nicolas Dorval-Bory

The program was simple a private client, an apartment in the center of Paris, with a large terrace. The architects were challenged with connecting the apartment with the terrace. The result is a large volume that opens directly on the terrace, and it is the main space of floor as well as the entry room. The bedrooms are rearranged on the first level to accomodate the living space and terrace.

Architects: Pascal Grasso Architectures
Location: Paris,
Assistants: Damien Descamps – Juliano Bottari
General Contractor: Bane-Déco
Carpenter: Art etconfort
Project Area: 280 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Nicolas Dorval-Bory

© Nicolas Dorval-Bory

The design of a visual accumulation of volumes creates rhythm in the new space. These sculptures invade the floor, walls, and ceiling which is has a strong elemental presence in the living room. Composed of suspended plaster boxes, it makes the space more dynamic. It integrates and hides functional and technical components such as air conditioning, lightning, sound, ventilation. These elements turn into storage spaces, kitchen appliances, balustrade for stairs, bar, coffee table, and more.

© Nicolas Dorval-Bory

The lightning system, hidden behind the volumes, provides diffused, indirect and scalable light. The bedrooms are designed with the same process: clarity of the space and functional furniture-objects. A large piece of furniture includes common functions such as bathroom, bed, desk, and closet.

© Nicolas Dorval-Bory

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Apartment in Paris / Pascal Grasso Architectures" 16 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 20 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=104101>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I love total design, however this particular design is a bit too much, just looking at it makes me feel obnoxious

Share your thoughts