We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

North Bend House / Johnston Architects

  • Architects: Johnston Architects
  • Location: North Bend, Washington, USA
  • Architects: Johnston Architects
  • Partner In Charge: Ray Johnston
  • Project Architect: Sara Imhoff
  • Landscape Architect: Scott Schell
  • Structural Engineer: BTL Engineering
  • Contractor: Tall Tree Construction
  • Client: Schell & Wheeler
  • Area: 2100.0 ft2
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Will Austin Photography

© Will Austin Photography © Will Austin Photography © Will Austin Photography © Will Austin Photography

From the architect. As mountain guides, Scott Schell and Margaret Wheeler are used to the upper reaches of the Cascades. Their site in the foothills above Snoqualmie is not far from work. The 2,100 sqf house, designed by Johnston Architects and built by Tall Tree Construction, accommodates both professional and practical demands, but it also fulfills a deep desire to do what is right.

© Will Austin Photography
© Will Austin Photography

This house was built on site with many materials found, milled and crafted on the site. Blow-down trees from storms provided the logs that were milled into siding, fascias and trim. Large firs and cedars were felled, cured and processed to provide beams and some framing materials. A ground source heat pump supplemented by solar water preheating supplies energy to the house. To this, recycled materials, FSC certified materials, grey water recycling and other strategies are the basis of the soon to be achieved LEED Silver status of this house.

© Will Austin Photography
© Will Austin Photography

The historic fabric of this complex lies in the history of use of the land and indoor/outdoor occupation of forested space. The mud room, nearby wood storage, use of varied floor materials to shake off the debris of the outside, simple roof forms are all part of this solution. Rather than dig the house into its hillside, we bridged across for an upper floor entry, minimizing grading and other disruption to the existing environment. Two thousand native plantings were made to restore the forest floor upon completion. Even on a grey and rainy day this forest retreat is filled with light.

© Will Austin Photography
© Will Austin Photography
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"North Bend House / Johnston Architects" 13 Jan 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/102556/north-bend-house-johnston-architects/>