ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Heliotrope Architects
  6. 2009
  7. North Beach / Heliotrope Architects

North Beach / Heliotrope Architects

  • 01:00 - 12 January, 2011
North Beach / Heliotrope Architects
North Beach / Heliotrope Architects, © Sean Airhart
© Sean Airhart

© Sean Airhart © Sean Airhart © Sean Airhart © Sean Airhart +15

From the architect. This residence is located on a northwesterly oriented beach fronting the Strait of Georgia. The site includes many second-growth douglas firs, a beech grove and a grassy meadow with good solar exposure. For over a thousand years this site was a summer camp location for the Lummi Indians, and due to its archeological significance, no footing excavation could take place on the site. Further, its location in a federally designated flood plain required that the structure be raised off the ground several feet. The design brief called for a very low-impact, easy to maintain summer home that provides necessary programmatic functions with minimum distractions from the land and the view.

© Sean Airhart
© Sean Airhart

Heliotrope Architects received a Merit Award - 2009 AIA Honor Awards for Washington Architecture for their design of North Beach.  Follow the break for more photographs and drawings of this project. The design response situates the structure among the trees directly between the beach and the meadow, with walls of glass opening out to both. While actual shelter is provided, the experience is of nearly complete openness to the environment, with a minimized structure meant to disappear from view.

© Sean Airhart
© Sean Airhart

Steel tube columns minimize visible structure from the interior, while wood shear-wall elements provide a bold form when seen from the exterior. A matt-slab was utilized to avoid excavation, and the foundation recessed to minimize the footprint.

© Sean Airhart
© Sean Airhart

The roof is vegetated, which filters rainwater that in turn is collected and stored for use in irrigating the garden and flushing toilets. Potable hot water and hydronic heating are aided by 90 evacuated tube collectors on the roof, and a 4kW PV panel system above the vegetable garden provides supplemental electricity. The home is intended for occupancy from May through October, and systems have been designed to zero out electricity use over the course of a full year.

© Sean Airhart
© Sean Airhart
Cite: "North Beach / Heliotrope Architects" 12 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/102213/north-beach-heliotrope-architects/>
© Sean Airhart

北岸建筑 / Heliotrope Architects