ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Heliotrope Architects
  6. 2009
  7. Suncrest Residence / Heliotrope Architects

Suncrest Residence / Heliotrope Architects

  • 01:00 - 10 January, 2011
Suncrest Residence / Heliotrope Architects
Suncrest Residence / Heliotrope Architects, © Benjamin Benschnieder
© Benjamin Benschnieder

© Benjamin Benschnieder Suncrest Residence / Heliotrope Architects Suncrest Residence / Heliotrope Architects © Benjamin Benschnieder +10

From the architect. Located in Orcas Island, Washington, Suncrest Residence sits among trees, rocks, ponds, and bald eagle nests. Heliotrope Architects designed this new residence to minimize site disturbance and blend in with its existing environment. The result is an award winning residence (Merit Award 2010 AIA Honor Awards for Washington Architecture). More photographs and drawings following the break.

© Benjamin Benschnieder
© Benjamin Benschnieder

This new residence is located on a pristine 26 acre site comprised of a mature douglas fir and pacific madrone forest, with occasional rocky clearings and several small ponds. The site is ecologically sensitive, with bald eagle nests and trees prone to blight if disturbed. Further, soil coverage is minimal over the native basalt, therefore stormwater management is a serious concern. Our clients desired a work of architecture that took into consideration these constraints and minimized site impacts while creating a work of architecture that utilized their favorite materials (wood and concrete) and connected them intimately with the land and the view.

Our design solution situates the home where the forest gives way to a large rocky clearing with views to the sea. The structure is ‘wrapped’ around a prominent outcropping of rock and carefully situated to require a minimum of tree removal. Strict site access protocols were put in place for the duration of construction in order to minimize site disturbance, and the landscape has been carefully restored.

© Benjamin Benschnieder
© Benjamin Benschnieder

The long, narrow footprint of the home allows every room a view of the sea while also retaining a strong connection to the surrounding forest. The material palette was chosen to harmonize with the colors and textures of the natural surroundings - primary materials consist of wood from the forest (doulgas fir and madrone), concrete, zinc, steel and glass. This palette has a strong dialogue with the art collection featured throughout the home – most of which is the work of the wife.

© Benjamin Benschnieder
© Benjamin Benschnieder
Cite: "Suncrest Residence / Heliotrope Architects" 10 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/102137/suncrest-residence-heliotrope-architects/>
© Benjamin Benschnieder

环形住宅 / Heliotrope Architects