LogMeIn / Architecture3s

© Greg Premru Photography

Architects: Architecture3s
Location: Woburn, MA,
Project area: 14,500 sq. ft.
Project year: 2010
Photographs: Greg Premru Photography

© Greg Premru Photography

As offices expand many clients look to use the opportunity to capture the momentum of their business and establish a new aesthetic for the company. In many instances the existing office is a reflection of a starting business, more focused on getting into a space and starting up rather then focusing on employee needs and a design that captures their business culture. LogMeIn sought to capture their expansion needs as a way to exemplify the company’s technologically rich and inventive spirit.

plan

As offices grow and new offices and workspace is needed companies look to satisfy the immediate need for work area. One thing that should not be overlooked is a place for employees to congregate for eating together, have large and small format meetings and simply to socialize. This could be the perfect opportunity to satisfy both needs. Burdening the square footage with separate locations for eating, large meetings and casual social areas would be extremely inefficient and costly, but creating an environment that is flexible and accommodates all these needs is a cost effective solution and spatially efficient. Therefore, the addition of a multi-purpose space can engage the users and offer programmatic relief. It can also identify a new aesthetic direction for the company overall.

© Greg Premru Photography

In stark contrast to LogMeIn’s existing ordinary workspace, the new environment reaches the same functional and cost effective achievements, but in a completely reinterpreted way. Conceived as embracing forms made out of painted surfaces, café counters, lighting and curtains, these elements work in concert to envelope the space and create an environment that is dynamic, active and engaging. This multi-purpose space stands centrally located about the office plan and is a threshold between the old and new expanded office. Acting as an object in the work space, employees can see it from their work stations, they can circulate around and through it during their work day. The new space also serves as an iconic feature that defines the growth of their business and the excitement of their success, interpreted architecturally.

© Greg Premru Photography

For functional reasons, the space employs operable curtains and acoustic ceiling tile to assist in sound absorption. This removes any inconvenience to those working in proximity to the room. Inexpensive and functional, these design features assist in sculpting the ceiling plane and vertical surfaces to move people through the space as well as creating pockets of activity. Other inexpensive devices such as painted drywall, vinyl floor tile and linear strip fluorescent fixtures come together to assist in the feeling of movement and dynamism.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "LogMeIn / Architecture3s" 08 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=101393>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Really? Is this worthy of Archdaily? Theres alot of bog standard projects popping up on here recently…

  2. Thumb up Thumb down 0

    David-
    In today’s economic climate, the architect is constantly asked to do more with less. Companies are no able to spend lavishly on new or existing office space renovation, so they look to design professionals to create signature, diverse and energetic work spaces on small budgets. We hope this offers one example of a design approach utilizing common materials of drywall, glass, plastic laminate and paint to create a dynamic environment for what may be a temporary space as a growing client continues to reevaluate their space needs.

    Check out our blog for more details about the LogMeIn project!
    http://blog.arch3s.com

  3. Thumb up Thumb down 0

    Architecture 3s (Todd/Vincenzo?) –

    Thanks for the reply; hopefully we can get a constructive debate going!
    In retort, I know exactly where you are coming from, we have had so many clients with commitment issues and false hopes the past few, but getting by. I realise that companies can be very reluctant to part with their hard earned pennies, and I do understand what you guys were trying to achieve. More from personal preference, but also as a critical response, I just feel that this project has tried too much to tie in with the office environment without looking at what these spaces are or could be. The commercial glitz that almost suggests the type thrown up by developers and landlords to entice tenants in seems to have been emulated through your design, and the apparent cheapness is I would argue highlighted by your material choice. I mean no offence through this, just my own personal critique. Look at the Studio East Dining Room by Carmody Groarke in London – perfect example of a beautiful space on the cheap! Using exposed ply, bare lighting etc in a considered way can move away from the commercial nature and create a space with much more character, something that seems to lack in your design – what does this company aspire to, what is their function? It just looks like another office unit, indiscernible from thousands of others. Does it even need to be temporary? By designing it to be temporary does it not just lessen itself even more?

Share your thoughts