Zoom image | View original size
The Cedar Island Residence is designed for connection—the house to its unique site on the banks of the Willamette River, and the members of the small family to one another. The home sits close to the river, so close that in order to prepare for potential floods the living spaces are lifted off the ground, stacking above concrete garages. These concrete plinths are marked with the high-water line of a historic 1996 flood, a subtle reminder of the power of nature and another connection point to the site and its history. Above, the home is divided into three volumes: a large family room and gathering space, a private bedroom wing, and a guest house—tethered to the rest by a suspended steel bridge. For the close-knit family togetherness was a critical design driver, so in lieu of smaller activity spaces throughout the house, the home's only indoor gathering place is the great room. View more View full description
Share Share