Zoom image | View original size
The extension of the Cemetery of La Mojonera is on a triangular-shaped plot of 1,500 square metres, deeply immersed in the "sea of plastic" of Almeria, also rounded by a network of roads that facilitate the passage of the farmers. In this context, an extension is carried out next to the existing cemetery which will be composed of different phases of construction according to the needs of the town. The new cemetery will have a new access, which will lead to a hall that connected to the area of niches or burials, working as a joint that links the old part with the projected new one. The access courtyard is delimited by white walls, a fountain and an old irrigation ditch, which is preceded by a large gate that allows new access to the cemetery. Through the use of a low-cost architecture, which uses few materials and recycles local elements that have no historical value such as the irrigation ditch, the intention is to give the cemetery its an unique language, with singular character and order for the future phases of extension. The cemetery typology proposed consists of a rectangular courtyard with a series of burial holes on all four sides, which is the same model proposed for the development of the following phases of expansion. In this way, the plan is changed from a plan formed by longitudinal streets in the old cemetery to a more centralised model formed by courtyards and squares that allow for a more peaceful and intimate visit. View more View full description
Share Share