Zoom image | View original size
Jura House is a contemporary new-build house set within a conservation area in Lancashire, UK.  The building replaces an existing seventies dwelling on a large plot, surrounded by open countryside.  We were appointed for a full architectural service, including interiors, lighting and landscape design.  Our brief was to create a contemporary, sustainable home of around 5,000 sqft, comprising of open plan living spaces and 4no. bedrooms.  Despite being the only contemporary building in the conservation area, and being sited next to a Grade II listed building, the proposals were well received by the conservation officer, describing the design as ‘a breath of fresh air’. The construction of the building is steel-frame, dictated largely by the expanse of glazing and feature cantilever. The material palette is relatively understated - white render and grey limestone. Sections of black zinc articulate the rear elevation.  Together, these materials combine to form a clean, crisp aesthetic, softened by the surrounding landscape.  View more View full description
Share Share