Zoom image | View original size
The project was fundamentally conceived by a husband and wife team, both architects, who set out to design a 3-generation dwelling for themselves, a modern tropical house which transcends beyond the confines of a tight intermediate terrace plot. One of the main challenges faced by the couple, who were avid swimmers, was how to accommodate a lap pool of decent size within the confines of an intermediate terrace house while not sacrificing the functional needs of the living spaces. The design solution that arises adopts the unconventional approach of lifting the living spaces of the house from the 2nd storey while freeing up the ground floor for a 21m lap pool and spa facilities. The vast stretch of the pool and the linear composition of elements on the ground floor refutes the perception of the site as diminutive and narrow and greatly enhances the perception of the spaces which extends beyond its physical boundaries. The enduring concept of the courtyard house was also introduced where a 4-story air well rises above the lap pool at the heart of the house. All living spaces are planned around the central courtyard, with dual frontages – internal courtyard view and the exterior, maximizing both natural lighting and cross ventilation. View more View full description
Share Share