Zoom image | View original size
The commission was to design a studio for a ceramist, along with a house for her young and growing family. The project had to relate these two programs in order for them to have enough control of one over the other, but at the same time have enough independence between the working and living areas. The primary material in a ceramic studio is clay, which is fired in order to have structure. The sameoperation is used for the manufacture of bricks, the chosen material for the construction, which is left in evidence in order to create a crossover between the physical place and what happens inside. On the other hand, the vault, as an architectural element, makes a formal allusion to ceramic kilns and the traditional brick constructive system for ceilings, but this time it’s built in lighter material. In addition, the vault allows to have greater heights in each room without the need of high lateral walls, obtaining intimate, but ample spaces at the same time. The vault of the studio is repeated in parallel and in different lengths over the plot, as a system of naves in which the program is established. This way the studio is a long nave for working and teaching ceramic and in the house, there is a nave for sleeping, one for playing, one for living, onefor eating and one for cooking and cleaning. These naves leave space in between in order to fit circulation and integrate four preexistent chestnut trees. View more View full description
Share Share