Zoom image | View original size
Cove House is a rich and tactile exploration into thresholds and edges. Thresholds between public and private space within the house are explored, along with a testing of the edge between the house and its external context. This edge was important due to the site being adjacent to an easement, allowing the opportunity to engage with the neighbourhood on three sides. It is common within Sanctuary Cove for planning restrictions to dictate the need to build to the boundary along such easements. A recurrent benign response to this constraint has developed – one which we aimed to challenge with Cove House. We chose to express and celebrate this edge through a grand tactile gesture that beckons engagement and communicates the materiality of the house to passing neighbours. A finely-detailed tapered roofline floats intentionally over the concrete easement wall, simultaneously adding refinement to the robust concrete while reducing the visual scale of the building. This has helped the house bed into its domestic context. View more View full description
Share Share