Zoom image | View original size
A number of buildings are distributed along the whole railroad network to furnish a space for staying, a “base camp” for tracks and infrastructure maintenance staff. As the challenge is to develop a dismountable building whose location may change with time, it is considered indispensable to go to an autocratic or hermetic approach to minimize the dependencies of the building with respect to the environment. Moreover, as the building is to be located very close to the railroad tracks, the noise contamination and the state of abandonment of the available terrain because it is inside a railroad zone, the building has to be looking at the inside to minimize the incidence of the context in the design since this context is variable and hardly attractive. On the other side, the type of work of maintenance staff which includes many hours of outdoors tasks, strengthen the idea of offering them a refuge, a closed place to give shelter to them without obviously giving up basis criteria of natural illumination and ventilation. Then the problem consists in not forgetting external factors such as temperature, orientation or environment but making the design independent from these factors; it consists in taking the adequate design decisions to offer diffuse radiation instead of direct sun exposure, interior landscape instead of outside views, formal abstraction instead of precise location. View more View full description
Share Share