Zoom image | View original size
The project was a resting house, located on the shore of Lake Llanquihue, a few kilometers to the east from Puerto Varas, a small city in the north of Chilean Patagonia; and the imposing Osorno volcano in the background. Furthermore, the land had a slight slope and a dense forest that reaches the lake`s beach. The main objectives of the house were; First, to be located in a clearing area that the terrain provided to integrate the forest and the lake, and second, a simple lines design, which integrates local materials giving the option of different uses according to the seasons (a summer terrace, barbecue and lake, which is complemented with a southern winter of fireplace and kitchen). We developed a single volume with one big roof along the terrain, being raised parallel to the lake that allowed opening to this and to the north, depositing the high amount of rain from this region on the back of the house. The program of the house was designed to accommodate a complete family of 6 during the summer months, and only the 2 owners during winter, and having full connection among the living/dining room and kitchen, the central core of the house. View more View full description
Share Share