Zoom image | View original size
A team comprising noAarchitecten, EM2N, and Sergison Bates has won a design competition for the transformation of a former Citroën factory in Brussels into a cultural hub, merging a Museum of Contemporary Art, architecture center, and public amenities under the name “KANAL – Centre Pompidou.” The architects’ vision was for a scheme which reflects on the role of the twenty-first-century museum in society, one which opens out towards the city to entice the general public. At 215,000 square feet (20,000 square meters), The former Citroën garage offers a large blank canvas in the heart of the Brussels Capital Region. The architects’ proposal celebrates this icon by stripping it to its core elements in a move which increases transparency and invites the city inside. The old showroom acts as the main entrance, operating a dual function of exhibition hall and public space. Behind the showroom, a vast factory workshop once alive with the sound of industry is extended horizontally, gently divided by floors, ramps, and glass roofs. View more View full description
Share Share