Zoom image | View original size
Located within the New Forest, Hampshire, this four storey water tower was first constructed in the early 1900s to gravity feed water to the adjacent Fritham House. The attached cottage building housed the diesel generators which pumped water up to the top of the tower for storage. The tower was in very bad state of repair with a number of single glazed timber and metal framed windows which had deteriorated to the point of leaking. PAD began the refurbishment by stripping away the existing furnishing and decor to reveal the water towers historic fabric, before proposing a number of contemporary interventions, including a large protruding window and sculptural steel staircase. The former acts like a camera lens, puncturing the building at first floor level, focusing one’s view out to the garden and beyond. A window seat is also formed creating a space to sit, soaking up light and prospect. The latter, a new sculptural steel stair, was designed as an industrial feature in the day room, rising up through the double height space to the bathroom on the fourth floor. Elsewhere, new minimally framed Crittall windows were designed and installed to maximise natural light and improve the buildings thermal performance. View more View full description
Share Share