Zoom image | View original size
The Metzeral's new Fire Station is situated in a natural reserve called "Ballon des Vosges », in the same place where an old stone quarry used to be located many years ago.
The building represents the synthesis between a landscape insertion and a construction with several constraints connected to its implementation (mostly due to its "fast intervention" needs). The project is divided into two different structures: a technical center and an administration center. While both structures demand separated conceptualizations, the building as a whole seeks a performing and harmonized unit.
The administration center can be identified by its wood frames in the facade. The interior spaces of this part of the building present raw masonry and joinery works. This provision allows to satisfy costs requirements, but it also gives an organic result responding to the life of the building: a raw construction allowing the firemen to use its spaces freely while rough intervention is needed. The interior volumes are high and all the technical elements are visible, which make them more easily accessible. The circulation is naturally illuminated by carpentry details. View more View full description
Share Share