Zoom image | View original size
Xinchang village’s kindergarten is one of more than ten kindergartens that Open Foundation has donated to the disaster area of 2013 Lushan earthquake. Surrounded by mountains, the site is a relatively small platform in the northwest of the village. It faces a mountain gap to the west, so that people can still sense the faraway from here. The surrounding settlements, while providing shelters to the inhabitants, confronts subtly the nature that dominates. The entire kindergarten is conceived as a “village”. The total volume of one thousand five hundred square meters is decomposed into nine isolated “cottages” according to the programs. They are placed on the north, south and east sides of the site to enclose a U-shape courtyard facing west. The courtyard pavings and the building facades adopt locally-produced shale sintering bricks, endowing the place with a strong sense of artificiality. Hence, on the one hand, the design stands apart from the nature; on the other hand, it forms an inseparable ensemble with the sky, the platform, the nearby villages and the further mountain gap. View more View full description
Share Share