Zoom image | View original size
The team consisting of Henning Larsen Architects, Adamson Associates Architects and PMA Landscape Architects has been announced as the winners of a competition to design the new 500,000-square-foot (46,500-square-meter) Etobicoke Civic Centre, beating out proposals from three other top teams. Located in Etobicoke Centre, one of four mixed-use districts marked by the City’s Official Plan as a “vital” community, the new Civic Centre will feature municipal offices, civic function and gathering space, a community recreation center, a branch of the Toronto Public Library, a child care center and an expansive outdoor plaza. Organized by Build Toronto with the City of Toronto, the competition jury weighed the four proposals under the following criteria: Environmental Sustainability – This proposal demonstrates an ability to achieve a net zero target, and the implementation of a progressive wellness standard for the future workforce occupying the new facility. Flexibility – The design of interior and exterior public spaces and related programs enables a broad range and size of community activities. As well, the proposed office floor plate offers the greatest flexibility in support of achieving the City’s office modernization program. Community Identity – This design builds its story upon the context and diversity of Etobicoke, creating an animated visual signature of "a place of many homes" that is both welcoming and dynamic. The resulting integrity of design concept will frame future neighbourhood growth with its distinctive landmark presence. Pedestrian Scale – The design has sculpted a large program into a contextsensitive cascade of articulated smaller built forms and spaces, resulting in an inviting interior and exterior pedestrian scale and animated street presence. This approach also enables ease of phasing development over time. As well the landscape architecture’s promise of a spectrum of public outdoor activity spaces has the potential to infuse the poetic yet pragmatic building design story throughout the site. View more View full description
Share Share