Zoom image | View original size
Located in a new subdivision less than an hour from Auckland this new house was one of the first built on a flat site that has been split up to create well sized semi-suburban semi-coastal sections on what was once pastoral land. Faced with a flat vacant lot with no neighbours the design strategy was to anticipate the soon to be context and also to create a sense of retreat from the street. We also wanted to respect the client’s privacy and provide a layered separation from front to back. We proposed the use of shadow as a design material, creating an oversized dark roof that rests on thick cedar clad walls. The roof protects from the elements, heavy downpours are common, but also the extended black eaves and long shadows are protective in nature. From the interior the black eaves frame the landscape views and enhance the appearance of the surrounding greenery. View more View full description
Share Share