Zoom image | View original size
La Mantilla answers the functional mix programme defined for the mixed development zone Jacques Cœur in Montpellier. With an approximately 32,000 m2 surface area, it provides shops, restaurants, housing, a student residence, offices and a public car park. The complex is designed as a coherent built landscape and organised around an interior garden that acts as its federating element, exemplifying the approach taken to the ongoing design of this city. Three grand staircases lead up to the 1st floor level hanging garden that provides users and residents with a pleasant social space opening onto the city. As well as the staircases, there are also a number of openings that contribute to creating a feeling of transparency and lightness. On the southern side, Place Pablo Picasso marks the gateway to the city. Particular emphasis is placed on the verticality of the buildings, whose silhouettes rise up from the surrounding landscape, underlining this new urban identity and providing a strong signal. On the northern side giving onto the Jacques Coeur Lake, the view opens generously onto the hanging garden with its cafés and restaurants linking the public and private gardens. View more View full description
Share Share