Zoom image | View original size
The building is located on the Costa Nova dunes, between the beach and the Avenue Nossa Senhora da Saúde leading to it. The sand is cut by a wide net of wooden walkways, which go over the dunes and allow pedestrian crossing from the urban cluster to the beach. To the east, the street is mainly composed by small apartment buildings, two or three stories high. At street level there's no actual sea view but one can sense its presence beyond the dune. The new building, with its multifunction profile and symbolic and public presence, proposes to take its place as an end piece for both the bordering buildings and the natural place. It is intended to accommodate the new health care center, a social center, and a show room for exhibitions and other public events. The intervention translates an outset based on four themes: the traditional “palheiro” construction technique, the pedagogy of building over dunes, the “landscape-building” as part of a physical and visual route to the sea, and the agrarian land-holding structure as morphological matrix.   View more View full description
Share Share